שוק חברות השבבים בישראל קיבל בסוף השבוע האחרון טפיחה מעודדת על השכם לאחר שענקית השבבים האמריקאית PMC Sierra הודיעה על רכישת חברת הסטארטאפ הישראלית וינטגרה.
לפי הפרסום הרשמי, וינטגרה, העוסקת בפיתוח שבבים המיועדים לרכיבי תקשורת ברשתות WANהרשמית רכש על ידי , PMC Sierra שתשלם עבור החברה כ-240 מיליון דולר במזומן ועוד כ-60 מיליון דולר התלויים בביצועי המכירות של החברה בשנה הבאה.
החברה הישראלית, שהוקמה בשנת 2000 על-ידי קובי בן-צבי (המשמש כיום כמנכ"ל החברה ובעבר בכיר במוטורולה העולמית) ורוברט אודל (גם בכיר לשעבר במוטורולה) מעסיקה כיום כ-165 עובדים המתחלקים בין משרדי החברה באוסטין טקסס, בגלזגו שבאירלנד וברעננה. המוצר הראשון ששחררה החברה ב-2001, משפחת שבבי ה-Winpath המשמשת בעיקר ציודי גישה שונים בתחום התקשורת, הפך להצלחה מסחררת בעולם השבבים ובמהלך השנים שלאחר מכן חתמה החברה על שותפויות עם כמעט כל יצרני ציודי התקשורת הגדולים וביניהן Cisco, Ericsson, Alcatel-Lucent ועוד.
חברת PMC Sierra האמריקנית היא אחת מהמובילות בעולם בכל הקשור לייצור שבבים ומוליכים-למחצה לתעשיית התקשורת והאינטרנט ולמעט Texas Instruments אין לה יותר מדי מתחרות אמיתיות בשוק זה. החברה, המחזיקה במשרדים בארצות הברית, באירופה ובמזרח הרחוק, פתחה בשנת 2007 גם משרד ישראלי, לאחר הרכישה של חברת הסטארט-אפ הישראלית "פסעבה" בעבור כ-300 מיליון דולר.
אקזיט מהעולם הישן
במהלך השנים האחרונות, נרקמו יחסי עבודה קרובים מאוד בין וינטגרה לחברות השבבים האמריקאיות PMC Sierra ו-Texas Instruments ולא מעט מומחים בתעשיה העריכו כי לא ירחק היום בו אחת משתי החברות תפעל לכיוון רכישת החברה, המכירה של וינטגרה אמנם מצטרפת לשורת האקזיטים הארוכה של החודשים האחרונים, אך גודלה של העסקה מציב את החברה הישראלית בשורה שאחת יחד עם חברות כמו דיון נטוורקס, ג'אג'א וגארדיום שעסקת המכירה שלהם חצתה את גבול ה-100 מיליון דולר.
האקזיט של וינטגרה, הוא הגדול ביותר בשנת 2010 מזכיר יותראת האקזיטים היפים של ההיי-טק הישראלי בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000.
עולם ההון-סיכון, בעולם בכלל ובישראל בפרט, נוטה להתייחס בשנים האחרונות בעיקר לחברות אינטרנט, מובייל ו-IT ומקשה הרבה יותר על חברות דוגמת וינטגרה שמגיעות מעולם פיתוח השבבים, שוק שהוא מאתגר יותר מלכתחילה דורש השקעה גדולה יחסית וסיכוי ההשרדות של חברות חדשות בו הם נמוכים ביחס לממוצע בשוק.
וינטגרה, שנוסדה בימים בהם השוק עוד חי בבועת הדוט-קום, הצליחה לשרוד את שני המשברים הגדולים של העשור האחרון וליצור רווח נאה למדי עבור המשקיעים של החברה, ביניהם ניתן למצוא קרנות הון-סיכון ישראליות כגון ג'נסיס ופלנוס יחד עם חברות השבבים הגדולות Texas Instruments, Marvell ואפילו PMC Sierra עצמה (שהשקיעה בחברה ב-2005 לפני שהחברה עמדה להיות מונפקת בנאסד"ק). במהלך העשור בו החברה פעילה, הושקעו בה כ-46 מיליון דולר, ובהנחה שסכום הרכישה יהיה 300 מיליון דולר (תלוי בעמידת החברה ביעדי המכירות שהוצבו לה לשנה הקרובה), מדובר במכפיל של מעל ל-5 עבור כל המשקיעים של החברה.
אחרי הרכישה
אחת השאלות הגדולות שעולות בכל פעם שאנו שומעים על מכירה של חברה ישראלית היא מה יעלה בגורלה החברה ועובדיה בישראל ובכלל? במקרה של הרכישה הנוכחית, שני היזמים, בן-צבי ואודל, יעברו לתפקידים ניהוליים בחברת PMC Sierra וימשיכו להוביל את הצוות של וינטגרה במהלך תהליך ההשתלבות בחברה החדשה . הסניף של החברה בישראל,צפוי בינתיים להפוך לסניף פיתוח ישראלי נוסף של PMC Sierra בישראל.