פוסט זה נכתב על ידי רובין לובל, יועץ עסקי ופיננסי לעסקים במ.ט.י רעננה. מתמחה בייעוץ לחברות טכנולוגיות וניו מדיה בשלבי ה-Preseed ו-Seed.
צמיחתן של תעשיות עתירות טכנולוגיה תלויה במידה רבה בעידוד המחקר והפיתוח (מו"פ) התעשייתי, על מנת לעודד קידום פעילות שכזו מדינות לוקחות על עצמן חלק מהסיכונים הכלכליים של החברות והיזמים וזאת בדמות העמדת הון לרשותו ועזרה ביצירת שיתופי פעולה. במדינת ישראל לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מופקדת על נושא זה ומעודדת חדשנות טכנולוגית ותעשייתית באמצעות יישום החוק לעידוד מחקר ופיתוח בתעשייה, התשמ"ד 1984 (חוק המו"פ).
חוק המו"פ קובע תנאים למתן מענקים, הלוואות, פטורים והקלות שיינתנו לתוכניות מאושרות לשם הגשמת יצירת מקומות עבודה, פיתוח תעשייה עתירת ידע. יישום התמיכה במו"פ התעשייתי נעשית הן על ידי מימון ישיר והן באמצעות תוכניות אשר מיועדות הן ליזמים בתחילת דרכם (בשלבי הפרי סיד וסיד) והן לחברות מבוססות בענפים שונים כולל התעשיה המסורתית.
יתרונות המימון הממשלתי על הפרטי
למעשה עד לבועת ההיי טק שהתנפצה בתחילת שנות ה-2000 יכלו יזמי סטארטאפ וחברות טכנולוגיות להשיג מימון בצורה קלה יחסית ממקורות פרטיים (קרנות הון הסיכון, חברות ההשקעה או לפנות לאחד ממועדוני המשקיעים לצורך גיוס השקעה). עד לתקופה זו אמצעי המימון הממשלתיים נחשבו "נחותים" עבור אותם מיזמים ולכן לא פרצו לתודעה הציבורית.
כיום המצב מורכב מבחינת גיוס המימון הראשוני למיזמי סטארטאפ חדשים ואותם מקורות פרטיים לא יכולים לתת את המענה לרוב הרעיונות החדשים או למיזמים קיימים ומורכבים כך שחשוב להכיר את הערוצים החלופיים, בפרט כאשר המימון הממשלתי למיזמים אלו הינו לרוב מענק מותנה (כלומר ובמידה ואין הצלחה אין החזר של המענק).
ארבעה מסלולי תמיכה ממשלתיים
המדען הראשי תומך במיזמי סטארטאפ טכנולוגים במספר תוכניות עיקריות:
1. קרן "תנופה" השקעה לשלב ההקמה הראשונית – (Preseed) מטרת הקרן לסייע ליזמי סטארטאפ להתחיל בתהליך העסקי לצורך מימוש הרעיון. הקרן מממנת רישום פטנט, הכנת תוכנית עסקית, שיווק ראשוני ופיתוח אב טיפוס ראשוני.
2. קרן מענק למו"פ – קרן המיועדת לתמוך בפיתוח הרעיונות הטכנולוגיים. הקרן מתאימה הן למיזמים ברמת הרעיון והן לחברות מבוססות.
3. קרנות דו-לאומיות – קרנות אלו נועדו לממן את פיתוח מיזמי הסטארט אפ ושיווקם בשיתוף פעולה של חברה ישראלית וחברה מהמדינה הזרה.
4. חממות טכנולוגיות – החממות מספקות פלטפורמה לפיתוח מיזמי סטארטאפ, על ידי מימון ראשוני בתמורה להקצאת מניות של המיזם.
בנוסף בשנת 2012 השיקה לשכת המדען תוכנית חדשה אשר מיועדת למיזמי סטארטאפ על מנת למנף גיוס משקיעים חיצוניים. כמו כן במהלך המחצית השנייה של שנת 2012 צפויה לשכת המדען הראשי לצאת בתוכנית חדשה המיועדת לתמיכה במיזמים בשלב הסיד וחברות קטנות אשר מתקשות לגייס כספים.
אקזיט עם המדען הראשי
בשנת 2012 אושרו תקנות התקרה החדשות בחוק המו"פ הבא להתמודד עם הסייג שאסר על הוצאת ידע מחוץ לישראל. החוק החדש מבין כי חברות כיום פועלות בעולם גלובלי וחלקן אף חברות בינלאומיות. בנוסף, חברות הזנק רבות נרתעו בעבר מלגשת לקבל מענקי מדען. חוק המו"פ החדש מסדיר למעשה את אפשרויות הוצאת ה-IP (ההון האינטלקטואלי) לחו"ל ומסמיך את ועדת המחקר לאשר את הוצאת הידע. החוק מאפשר ליזמים לבצע אקזיט ולחברה הקונה להעביר את מרכז הפיתוח מישראל. העברה זו אפשרית או על ידי פיצוי המדינה על ידי תשלום תגמולים מוגדלים או הכנסת זכויות שימוש של ידע חלופי לישראל.
הפוסט בחסות מ.ט.י רעננה
מ.ט.י רעננה בשיתוף פעולה עם המדען הראשי במשרד התמ"ת מקיימים כנס שנתי אשר בו נציגי התוכניות השונות מציגים במפגש לא אמצעי את התוכניות השונות ועונים לשאלות אשר מועלות על ידי היזמים. בתאריך 15 ליולי 2012 יתקיים הכנס השנתי לשנת 2012, בוא לשמוע וללמוד ממפעילי התוכניות כיצד אפשר להסתייע בתוכניות התמיכה השונות של המדען הראשי. לרישום לחצו כאן.
מטי (מרכז טיפוח יזמות) רעננה הנו מלכ"ר המתמחה בסיוע וקידום יזמים, עסקים קטנים ובינוניים ובפרט מיזמי טכנולוגיה, ניו מדיה ואינטרנט. מ.ט.י רעננה מסייעת בהפיכת רעיון למיזם/עסק וקידום מיזמים קיים באמצעות מתן שירותי ייעוץ ותכנון עסקי, קורסי יזמות ייחודיים (סטארטאפ וניו מדיה), כתיבת תוכנית עסקית, וגם השגת מימון בתנאים נוחים. שירותי מ.ט.י ניתנים במחירים מסובסדים הודות לתמיכתם של קרנות וגופים ציבוריים.
ליצירת קשר: טלפון 09-7602716, באתר www.startup.org.il , www.MatiRan.org.il ובפייסבוק www.facebook.com/MatiRan.