
מקור: IVC
חברת המחקר IVC פרסמה היום (ב') את דו"ח האקזיטים הישראליים במהלך 10 השנים האחרונות ומציגה נתונים מרשימים במיוחד הכוללים שבירת שיאים, עלייה בגודל העסקה הממוצע ומידע נוסף ומעניין לא פחות.
מעצמת הסטארטאפים
על פי הדו"ח, מסתמן כי השנה הטובה ביותר בתחום האקזיטים בעשור האחרון הייתה 2013 במהלכה התבצעו 35 אקזיטים בהם הייתה מעורבת לפחות קרן הון סיכון אחת כמשקיעה, בסכום כולל של 4.2 מיליארד דולרים. העסקאות הללו היוו 63 אחוזים מכלל ההכנסות מאקזיטים במהלך אותה השנה. למעשה, הייתה זאת השנה המוצלחת ביותר עבור עסקאות בהן היו מעורבות קרנות הון סיכון, שהציגה זינוק של 91 אחוזים בהשוואה לממוצע של העשור האחרון.
סך כל ההכנסות של 2013 מאקזיטים עומד על סכום כולל של 6.64 מיליארד דולרים, שהתקבל במסגרת 80 עסקאות שלאו דווקא כללו קרנות הון סיכון, בהן היו מעורבות חברות היי טק ישראליות או חברות הקשורות לישראל. היקף עסקה ממוצעת הסתכם בכ-83 מיליון דולרים ומדובר ב-51 אחוזים מעל לממוצע בעשור האחרון, העומד על 55 מיליון דולרים.
עם כל הכבוד לאחד מהאקזיטים המדוברים של השנה האחרונה, Waze שפורסמה כי נמכרה בכמיליארד דולרים לגוגל, חברת המחקר מבהירה כי למעשה לא חצתה את רף המיליארד ומדובר על סכומים נדירים בתעשייה. למעשה, במהלך 10 השנים האחרונות היו רק שלוש עסקאות שחצו את הרף המדובר: רכישת מרקורי ואם-סיסטמס ב-2006 ומכירת NDS ב-2012.
קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC מציין כי משנת 2011 סכומי העסקאות עלו בהתמדה, מ-52.3 מיליון דולרים עד הרמה הנוכחית, העומדת כאמור על 83 מיליון דולרים. אך העליה בגודל עסקת האקזיט הממוצעת איננה תוצאה של הגידול בשווי העסקאות, אלא תולדה של ירידה דרמטית במספר העסקאות הקטנות העומדת על מתחת ל-10 מיליון דולרים.
מריאנה שפירא, מנהלת המחקר ב-IVC מוסיפה כי אחד מהממצאים המעניינים שחשף המחקר הוא שלא רק שהמשקיעים מפיקים ערך מעסקאות אקזיט, אלא שלאחרונה בולט הערך המוסף עבור החברות והיזמים, ממעורבות קרנות הון סיכון במו"מ על העסקה. חברת המחקר ניתחה את ההחזר הממוצע על ההון לעסקאות בהן היו מעורבות קרנות שונות, ובשלוש השנים האחרונות הוא עלה על הממוצע הרב שנתי הכולל והגיע למכפיל של פי חמש בעסקאות ב-2013.
שפירא מציינת כי בעוד שחברות המגובות על ידי קרנות הון סיכון הצליחו לגייס סכומים גבוהים יותר מאשר חברות ללא גיבוי זה, נראה כי מעורבות משקיעי הון סיכון אינה דוחפת את שווי העסקאות לסכומים של מעל למיליארד דולרים.

מקור: IVC