פוסט זה נכתב על ידי רובין לובל, סמנכ"ל מ.ט.י רעננה וחבר בצוות התוכנית לקידום הון סיכון, המקשרת בין מיזמים טכנולוגים צעירים למשקיעים נבחרים.
יתרונות המימון הממשלתי למיזמי סטארטאפ צעירים
תוכניות המדען הראשי, בהסתמך על חוק המו"פ לעידוד מחקר ופיתוח בתעשייה שחוקק בשנת 1984, ועודכן מספר פעמים, נועדו להשיג שלוש מטרות עיקריות:
א. יצירת מקומות עבודה.
ב. פיתוח תעשייה עתירת ידע.
ג. הגדלת היצוא הישראלי.
בשנים האחרונות המדען הראשי החליט להגדיל את חלקן של החברות הצעירות במענקי המו"פ.
בעבר נתפס הסיוע של המדען הראשי למיזמי סטארטאפ טכנולוגים צעירים כפחות נחוץ בשל ריבוי קרנות ההון סיכון והנכונות הגדולה של משקיעים להשקיע בחברות סטארטאפ מתחילות. מזה מספר שנים, חל שיוני במגמה, בעקבות קיטון דרסטי במספר קרנות ההון סיכון וגופי השקעה שמוכנים להשקיע בחברות סטארטאפ בתחילת דרכן. את החיסרון במקורות מימון נגישים מנסה המדען הראשי לפתור באמצעות הגדלת המימון בתוכניות המסייעות לסטארטאפים צעירים, ובאמצעות הפעלת תוכניות חדשות שנוצרו כדי לעודד השקעת הון סיכון במיזמים טכנולוגים חדשים. רוב תוכניות המימון של המדען הראשי מאפשרות ליזמים שנהנו בתוכנית אחת להמשיך לתוכניות נוספות.
המימון של המדען הראשי, פעמים רבות, הוא האופציה היחידה של היזם ומאפשרת לו להתקדם ברעיון בשלבים הראשונים עד אשר ייווצר מספיק "ערך" כדי לעניין גם גורמים פרטים וקרנות הון סיכון ישראליות וזרות.
בעבר הטיל המדען הראשי מגבלות רבות על הוצאת הקניין הרוחני מישראל ומכירת החברה ("אקזיט"), דבר שהרתיע משקיעים רבים בחברות נתמכות מדען ראשי. מגבלה זו הוסרה בחוק המדען המשופר שחוקק בשנת 2012, חוק המו"פ החדש הסדיר חלק גדול מהבעיות והמגבלות שהיו בחוק הישן כך שחברות נתמכות מדען יהיו שוב אטרקטיביות למשקיעים פרטיים וקרנות הון סיכון.
החוק החדש מאפשר למיזמים וחברות טכנולוגיות לבצע "אקזיט" (מכירה לחברה גלובאלית או הפיכה לחברה בינ"ל) עם אפשרות להוצאת מרכז הפיתוח מישראל, במידת הצורך. בתמורה לכך נדרשים אותן חברות הסטארטאפ לפצות את המדינה באמצעות תשלום תגמולים מוגדלים או הכנסת זכויות שימוש של ידע חלופי לישראל.
מסלולי המענקים של המדען הראשי
- קרן "תנופה" השקעה לשלב ההקמה הראשונית: מטרת הקרן (קרן פרה-סיד) זה לתמוך ביזמי סטארטאפ טכנולוגים, שנמצאים בשלב הרעיון, לקדם את המיזם לשלב מוחשי, שיוכלו להציג אב-טיפוס ופטנט רשום. הקרן מממנת הגשת ורישום פטנט, כתיבת תכנית עסקית, פיתוח אב-טיפוס ועלויות השיווק הראשוני. גובה המענק הוא עד 200,000 ₪ למיזם על פי החלטת ועדת הקרן. הגשת הבקשה למענק הינו הליך פשוט יחסי שלא מצריך בירוקרטיה רבה מידיי.
- עידוד חברות מתחילות: תכנית חדשה אשר מעודדת השקעה בחברות מתחילות על ידי הענקת מענק מו"פ בגובה ההשקעה שמשקיע הגורם הפרטי (משקיע אנג'ל או קרן הון סיכון). גובה ההשקעה בתוכנית זו הוא עד 60% מהוצאות המו"פ המוכרות.
- חממות טכנולוגיות: החממות מספקות תשתית לפיתוח מיזמי סטארטאפ באמצעות מימון ראשוני וזאת כנגד הקצאת מניות.
במסגרת תכנית החממות המיזם זוכה למימון של שנתיים בגובה של כ-2,000,000 ₪ עד 3,500,000 ₪. - מסלול מענקי מו"פ: תכנית המו"פ היא תכנית התמיכה המרכזית במדען הראשי המעודדת מחקר ופיתוח חדשני. התכנית מסייעת לחברות קיימות לפתח מוצרים ותהליכים חדשניים. שיעורי התמיכה בחברות נע בין 20% ל 50% מתוך הוצאות המו"פ המאושרות.
- קרנות דו-לאומיות: הקרנות הבין לאומיות מסייעות במימון הפיתוח של מיזמי הסטארטאפ ושיווקם תוך כדי שיתוף פעולה עם חברה מחו"ל (חברה ישראלית וחברה ממדינה זרה). המענקים הניתנים במסגרת זו הם עד 50% מהוצאות המו"פ של כל חברה מכל מדינה. קיימות ארבע קרנות בינלאומיות : א. קרן BIRD (ארה"ב) ב. CIIRDF (קנדה) ג. SIIRD (סינגפור) ד. KORIL (קוריאה)
פוסט זה אינו משמש כהמלצה לגיוס מימון מהמדען הראשי ואינו בא כתחליף לקריאת המידע אודות התוכניות של המדען הראשי בערוצים הפורמליים של המדען הראשי
מ.ט.י רעננה בשיתוף הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה תקיים כנס הי-טק ביום חמישי ה- 13 ליוני, ברעננה, בו יציגו מנהלי התוכניות השונות של המדען הראשי את המסלולים השונים. במסגרת הכנס אפשר יהיה ללמוד על האופציות השונות ולשאול שאלות.
הנכם מוזמנים להשתתף בכנס וללמוד כיצד לגשת לתוכניות הסיוע השונות. לרישום לחצו כאן>>