בידיעה שפורסמה לפני שעה קלה בגלובוס נטען כי המגעים שהתנהלו זו תקופה ארוכה בין וייז הישראלית לגוגל הבשילו לכדי עסקה בגובה 1.3 מילארד דולרים. דקות לאחר מכן הצטרפה גם דה מרקר עם נתונים משלה וציינה כי העסקה תתבצע במזומן וכי מרכז הפיתוח של וייז יוותר בישראל לתקופה בת 3 שנים לפחות. המידע צויין שלא במקרה, על רקע השמועות שהתייחסו למחלוקת שנתגלעה בין וייז לפייסבוק על העברת מרכז המחקר והפיתוח אל מחוץ לישראל כגורם שמנע את חתימת העסקה עם הרשת החברתית.
לידיעה המקורית הנוגעת לניהול המגעים של גוגל עם פייסבוק אחראית בכלל סוכנות הידיעות הבינלאומית Bloomberg, שדיווחה כבר בחודש שעבר כי גם גוגל הצטרפה למירוץ לרכישת הסטאטראפ הישראלי תמורת סכום דומה לסכום עליו דובר בעסקה עם פייסבוק מוקדם יותר החודש, כמיליארד דולרים.
במה שונה הידיעה הפעם משלוש אלו שקדמו לה על המגעים מול אפל, פייסבוק וגוגל? כנראה שלא הרבה ובכל זאת, עד שלא תחתם, אנחנו כבר איבדנו את הסבלנות.
שווה למעלה ממיליארד דולר?
אפליקציית הניווט הישראלית, המשרתת היום קרוב ל-50 מיליון משתמשים ברחבי העולם, גייסה מאז הקמתה סכום גבוה יחסית של כ-67 מיליון דולרים. מתוך הסכום הגדול, כ-30 מיליון דולרים גויסו לפני כשנה וחצי מקרן ההון סיכון האמריקנית קליינר-פרקינס וקרן ההון סיכון הורייזון וונצ'רס של המיליארדר לי קה-שינג, לפי שווי חברה של קרוב ל-300 מיליון דולרים.
את שנת 2012 סיימה החברה בהפסד משמעותי עם הכנסות של כמה מיליוני דולרים בלבד. אף על פי כן, מודל הפרסום של החברה החל לתפוס תאוצה משמעותית רק בחלק השני של השנה ולפי הדיווחים, צפויה החברה לסיים את 2013 עם הכנסות גבוהות יותר, עד פי 2 מההכנסות בשנה שלפניה.
בניגוד לחברות סטארטאפ אחרות שנרכשות בשלבים מוקדמים יותר, כאשר תג המחיר המוצמד להן מייצג תמורה עבור הטכנולוגיה, המשתמשים שהספיקה לצבור או ההון האנושי שבחברה, Waze כבר נמצאת היום במצב שבו כל רוכש פוטנציאלי יבקש, בנוסף לדברים הללו, לבדוק גם את הערך הכלכלי שהחברה מביאה איתה על השולחן, שכרגע הוא רחוק מאוד מלהיות קרוב לסכומי הרכישה שנזרקו לאוויר בחודשים האחרונים.
אף על פי כן, אחד מהכללים המוכרים בעולם הסטאטראפים הוא שהשווי האמיתי של חברה נקבע לפי הסכום אותו מוכן לשלם רוכש או משקיע פוטנציאלי. במקרה של Waze, סביר מאוד להניח שבדיוק כמו שהמשקיעים של החברה הסכימו להשקיע בחברה לפי שווי גבוה יחסית מכיוון שהם ראו בה פוטנציאל להחזר השקעה בעתיד, הרוכשים הפוטנציאלים בוחנים את החברה לאו דווקא ברמה השורה התחתונה הפיננסית, אלא בעיקר ברמת הערך האסטרטגי שהיכולות הטכנולוגיות והתשתית הקיימת של Waze יכולים לתרום למערך הכולל של החברה הרוכשת.
לא רוצים למכור, רוצים להשתגע
בפעמים האחרונות בהם התראיינו קברניטי החברה לעיתונות הישראלית, הם ציינו בפירוש כי הם לא מעוניינים למכור את החברה בשלב הזה וכי הם מאמינים שיש לה פוטנציאל להמשיך ולגדול. בנוסף, ציינו מנכ"ל החברה נועם ברדין ויו"ר החברה, אורי לוין, בראיונות נפרדים כי החברה לא רואה את האופציה למכור את החברה לאחת משלושת החברות הגדולות שגם מפתחת פלטפורמת מובייל (כלומר אפל, גוגל או מיקרוסופט) שכן היא אינה מעוניינת להגביל את השימוש בפלטפורמה.
האמת, שאם בוחנים את כל המידע שידוע לנו עד כה, אין ספק שאקזיט בסכום המדובר כיום יהיה מהלך חכם עבור החברה. חשוב לזכור שאף על פי שכולנו רוצים לבנות בישראל כמה שיותר חברות גדולות שמעסיקות מאות, אלפי ואולי אפילו עשרות אלפי עובדים, יש מספר מאוד מצומצם של חברות שמסוגלות להגיע לכך, בעיקר בגלל תחום העיסוק היחסית נישתי שלהם.
אפליקציית ניווט, גדולה ככל שתהיה, לא תוכל להיות הגוגל הבאה וכנראה גם לא הפייסבוק הבאה. היא כן תוכל לגדול עוד קצת, להוסיף עוד כמה עשרות מיליוני משתמשים אבל בשלב מסוים, המשקיעים ירצו לראות את הכסף בחזרה ואז תעמוד בפני החברה ההחלטה של האם להנפיק את עצמה בבורסה ולהישאר עצמאית, או למצוא רוכשת פוטנציאלית שתהיה מוכנה לשלם את המחיר הגבוה שדורשים המשקיעים על-מנת לקבל החזר ראוי על ההשקעה שלהם. עבור Waze, השלב המדובר אמור להתרחש ממש בשנתיים הקרובות, שכן הקרנות הראשונות שהשקיעו בחברה מסיימות את תקופת הקרן שלהן.
בסופו של יום, כמעט בכל צורה שלא נסתכל על זה, קשה מאוד להבין מדוע Waze שווה מיליארד דולר. הסיבה האמיתית שפייסבוק מוכנה לשלם מחיר גבוה שכזה הוא שפייסבוק מעוניינת להשתמש ביכולות המיקום של Waze ובתשתית ה-Crowdsourcing האיכותית שלה על-מנת לשפר את המאמצים של החברה להגדיל את ההכנסות מתחום המובייל, בין אם על-ידי יצירת אפיק פרסום נוסף ושיפור פלטפורמת ה-Targeting הקיימת שלה ובין אם כדי לנצל את יכולות כריית המידע לגבי מיקום המשתמשים אותו ניתן יהיה גם כן למכור למפרסמים בשלב מאוחר.
במקרה של גוגל לעומת זאת, המניעים הם קצת שונים. כמובן שגם גוגל מכירה בערך של תשתית ה-Crowdsourcing של החברה וביכולות הפרסום הפוטנציאליות, אך לגוגל, בניגוד לפייסבוק, כבר יש מוצר מתחרה. אפליקציית הניווט של גוגל משתמשת בשיטה מעט שונה על-מנת לבצע את חישובי העומסים בכבישים ולמרות שאל פי רוב היא נחשבת כפחות יעילה מאשר זאת של Waze, תג מחיר גבוה כמו זה ש-Waze מבקשים (והשמועות האחרונות מעידות על-כך שגוגל אכן מציעה) יכול להצביע רק על כיוון אחד: הרצון של החברה לחסום את המתחרות הגדולות האחרות מלרכוש את החברה ולספק לה משאבים שיחזקו אותה כתחרות משמעותית כנגד שירותי המפות והניווט של גוגל עצמה.
אז למי Waze תעזור להתחמק מהפקקים?
אז האם Waze בדרך לאקזיט ואם כן אז מי יקנה אותה?
אז נכון להיום, אם מסתכלים על כל מה שקרה בשנתיים האחרונות, יהיה הרבה יותר קל לספור את נציגי החברות הגדולות שלא ביקרו במשרדי הסטארטאפ הישראלי, מאשר את אלו שכן. שמות כמו אפל, גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט (שאף השקיעה בחברה באחד מסבבי הגיוס הקודמים) ואפילו יאהו נזרקו לחלל האוויר, אף על פי שבחלק מהמקרים היה מדובר רק בפגישות שטחיות ובגישושים שמטרתם סוגים שונים של שיתופי פעולה.
מאחר ולפי הדיווחים, החברה עדיין נמצאת היום בשלב שבו היא "שורפת" מזומנים, במידה והצדדים לא יצליחו להגיע להסכמה במהלך החודש הקרוב ואף על פי שיש מתעניינים נוספים בתמונה, נמסר לנו כי גורמים ב-Waze כבר נמצאים בדיבורים עם המשקיעים הקיימים לקראת סבב גיוס גדול נוסף של Waze, אשר צפוי להוביל לפי התכנון להנפקה עתידית בבורסה מתישהו במהלך השנתיים הקרובות.