שבוע בדיוק לפני הרכישה המדוברת/מטורפת של וואטסאפ על ידי פייסבוק במחיר שיא מצטבר של כל הזמנים (19 מיליארד דולר) הזדמן לי לשמש כשופטת בתחרות פיצ'ים של תוכנית דה הייב של ארגון "גבהים" – עמותה אשר מסייעת לעולים חדשים בעלי כישורים גבוהים לממש את יכולותיהם המקצועיות בישראל.
כיוון שהאירוע נערך באשדוד וידעתי כי נסיעה לשם באמצע פקקי אחה"צ תמשך זמן מה, קבעתי מבעוד מועד לנסוע יחדיו עם ידידי, משקיע ההון סיכון ירון קרני אשר הוזמן גם הוא לשמש כשופט בתחרות הסטארטאפים. ירון הוא דמות צבעונית ומוכרת בסצנת ההון סיכון והסטארטאפים בישראל, אשר ייסד את התל אביב אנג'ל גרופ שהורכבה ממשקיעים פרטיים מחו"ל ורשמה לעצמה מספר אקזיטים ידועים. לאחרונה ייסד קרן הון סיכון חדשה בשם מבריק יחד עם שלושה שותפים מחו"ל.
בדרך לאשדוד דיברנו על עולים, ושותפי לנסיעה אמר שהוא חושב שלעולים חדשים יש דווקא יתרון כיוון שהם כבר הוכיחו בעצם הגירתם שהם "אקסטרה רעבים להצליח". הוא הזכיר את מייסדי גוגל. מייסדי אחוזת בית (הלא היא תל אביב). אה כן, והוא הזכיר עוד יזם שעלה מברית המועצות לשעבר לארה"ב שאליו נגיע בהמשך.
סיפרתי לירון שלא מזמן נערך כנס הכשלונות לראשונה בישראל ״פיילקון״, ושאלתי אותו איך באמת מסתכלים אנשי ההון סיכון על כשלונות. שנינו הסכמנו על כך שבאקוסיסטם של הסטארטאפים לכשלונות קודמים אין בהכרח סטיגמה שלילית והם לאו דווקא נתפסים כמצביעים על פני עתיד. כל אחד נתן דוגמאות מניסיון חייו ושנינו הסכמנו שלעיתים ההבדל היחידי הוא פשוט – מזל. הוא ציטט אדם מוערך שאמר לו שראשי התיבות של מזל הם מקום, זמן ולעשות.
״לכל משקיע יש גם כשלונות ובנוסף לכך מספר חברות שפיספס״ – כך אמר לי ירון. בתגובה לכך שאלתי אותו ״איזה חברות אתה פספסת״? הוא מנה לא מעט וכשהקשתי ושאלתי על מה הוא הכי מרגיש פספוס הוא לבסוף חלק איתי סיפור בטיימינג מקרי, שקשה להסביר (אני מזכירה שכל זה היה לפני קצת יותר משבוע).
עולה מאוקראינה משנה את הדרך בה אנחנו מתקשרים
את הסיפור ירון קישר לאירוע של גבהים כיוון שהדמות הראשית בסיפור היא עולה חדש שעלה מאוקראינה ופיתח אפליקציה ששינתה את פני התקשורות – איפשרה תקשורת הודעות חינמית ותקשורת בקבוצות.
ירון שיתף אותי שבשנת 2010 הוא נחשף דרך חבר בחו"ל לוואטסאפ. למרות שהמנדט של קבוצת האנג'לים היה להתמקד בחברות ישראליות בלבד, הוא כל כך התלהב מהמיזם היחסית חדש בזמנו עד כדי כך שבאופן חד פעמי הוא פנה לשותפיו לחרוג ממנהגם והחליט ליצור קשר עם יאן קום מייסד וואטסאפ.
הצלחתי לשכנע אותו להראות לי את התקשורת בינהם בה אמר ליאן שהוא מאמין שזו חברה מדהימה והציע לדבר על השקעה. צילמתי את ההתכתבות בטלפון הנייד שלי (חלקה כאן בתמונה). הם החליפו כמה מיילים ובסוף יאן הודה לו על הפניה ואמר שהם "מאד מאד עסוקים כעת עם העסק" ושהוחלט שלא מחפשים השקעה בשלב זה ושבמידה ויחליטו שכן, הם יחזרו אליו. את המייל יאן חתם ב"תודה שוב על שיצרת קשר איתנו״
רובנו יודעים מה הפך מוואטסאפ. במהלך החודשים מאז ההתכתבות החברה הצליחה לבסס את מעמדה בשוק ושנה לאחר מכן הם גייסו הון מקרן הון סיכון מקומית (סקויה).
לאחר היוודע דבר מכירתה של וואטסאפ שלחתי לו הודעה אם הוא זוכר את שיחתנו ואת ההתכתבות שלו עם מייסד החברה. הוא מיד השיב בחיוב. למען הסר ספק, ההודעה נשלחה בוואטסאפ…